Arkhütasz


Arkhütasz
Arkhütasz

Arkhütasz (i. e. 428 – i. e. 347). Ókori görög matematikus, filozófus, politikus, hadvezér, csillagász. Állítólag megmentette Platón életét, amikor a filozófust Dionüszosz, Szürakuszai zsarnoka halálra ítélte.
Görög gyarmatvárosban, Taraszban született (ma Olaszország területe). Ő foglalta elsőként rendszerbe a matematikát, a matematikai mechanika és logika megalapítója. Püthagoreus tanítások szerint az emberi viszonyokat a számmisztika segítségével magyarázta. A hangmagasságot a rezgő levegő mozgásával hozta kapcsolatba.
Platónnal közeli barátságban volt, és állítólag segítette Platónt az Állam című műben leírt utópikus állam megvalósításának kezdeményezésében.
Aulus Gellius elbeszélése szerint, Arkhütasz volt az első aki a gyakorlatban is alkalmazta a mechanika és a matematika törvényeit: állítólag egy repülni tudó “fagalambot” épített. — Wikipedia


“Amiről nem tudunk semmit, arról vagy másoktól tanulhatunk, vagy magunk fedezhetünk fel valamit. Amit másoktól tanulunk, azt külső segítség révén kapjuk; a felfedezés azonban független másoktól, és saját erőfeszítésünk eredménye. Felfedezni keresés nélkül nehéz és ritka, de ha az ember keres, gyakori és könnyű; ámde ha nem tudja valaki, hogy hogyan kell keresni, a felfedezés lehetetlen.”
ArkhütaszNTA
0 Comments